Startwithchildren konference, ta, která ovlivní svět

03. 06. 2024

28. a 29.5.2024 proběhla v Bratislavě konference Startwithchildren, na ní se za náš spolek zúčastnila Eva Štěrbová. Nosnou myšlenkou je, že co je dobré pro děti, je dobré pro všechny. Svět se odvrací od měst stavěných "pro otce" - dálnice, silnice; to už by mělo být minulostí. Teď přecházíme z úrovně "přežít" na úroveň "žít". Města krátkých vzdáleností, kdy můžete všude bezpečně chodit pěšky, jezdit na kole a to nejen Vy, ale i Vaše děti, Vaše rodiče. Nemusíte jezdit na chaty, protože ve městě máte všechno po čem toužíte; jste ve městě ve kterém chcete žít Váš život a chcete, aby tu vyrůstaly i Vaše děti.

Konferenci uvedla k tématu, byť předem nahraným videem, paní prezidentka Slovenska - Zuzana Čaputová. A to přímo k nosným myšlenkám konference. Poté se ujal slova pan primátor Bratislavy Matúš Vallo a také mluvil moc hezky k věci. Pak už se střídali jednotliví guru v tématech jeden za druhým jako například Ankina Chachra, Erion Veliaj, Tim Gill, Tomas George, Gil Penalosa, Jan Gehl, Petra Marko a další. 

A navíc nebylo to jen o sezení - odpolední program byl víc než praktický - workshopy, výstavy a výlety. My, za Partnerství pro městskou mobilitu jsme se šli inspirovat do Bratislavských veřejných parků a prostor, abychom se dozvěděli, čemu při rekonstrukcích čelí oni a co naopak zvládají na jedničku. Další den byl výlet do Karpat, 15minut autobusem od Bratislavy. Tato část Karpat je považovaná za příměstský park a nutno říct, že je hodně navštěvovaná. Bratislava také dělá vše proto, aby tam lidi nalákala a aby se tam cítili dobře!

Jediná chybička v moři všeho skvělého bylo, že vše, aby sedlo v čase, tak nejspíš proto nebyl čas na dotazy. Jediným způsobem bylo, si po té odchytit samotné prezentující. To ovšem nebyl vůbec jednoduchý úkol, neboť právě Ti se tou dobou ocitli pod palbou novinářů.

Nosných myšlenek byla celá řada, teď už to jen praktikovat do měst, protože o tomto, to skutečně je! 

Startwithchildren konference, ta, která ovlivní svět
Modul: Novinky