Argentinská ulice ve Vídni - velká inspirace nejen pro ČR

30. 04. 2024

V březnu jsme v rámci projektu Active 2 Public Trasport měli možnost účastnit se exkurze ohledně Argentinské ulice ve Vídni. Že nevíte, o jaké ulici je řeč? Hned vám to přiblížíme.

V rámci rekonstrukce, která probíhá až do konce tohoto roku, by mělo dojít k rozšíření chodníků, vytvoření 100 nových zelených záhonů a zasazení 70 nových stromů. Zlepšeny by měly být i rozhledové parametry v křižovatkách a na přechodech. Vzorem celé rekonstrukce je nizozemský dopravní model.

V ulici dříve byla vedena oddělená chodníková obousměrná cyklostezka, a to relativně úzká. Ta je v rámci rekonstrukce rušena a cyklisté se nově budou pohybovat ve zklidněné vozovce cyklistické ulice. Asfalt dostane nizozemskou červenou barvu. Díky úpravě získají pěší nové široké chodníky.

Cílem celé rekonstrukce je tak především dopravní zklidnění celé oblasti a oddělení pěších od lidí jedoucích na kole. Do plánování byli zapojeni od samého počátku obyvatelé čtvrti, kteří se účastnili hlasování o možných variantách vzhledu ulice. V červnu 2022 se jasnou většinou vyslovili pro přestavbu v režimu cyklistické ulice. Klíčové připomínky, které vyplynuly z participace byly do projektu zakomponovány.

Takhle vypadala ještě donedávna:

A takhle by měla již brzy vypadat:

Co se změnilo? Nově bude na ulici:

» 60 nově vysazených stromů
» 1300 m² otevřené zelené plochy
» 5000m² nových zpevněných ploch
» vodní prvky, hry podél cesty, mobiliář k posezení

» prioritní osa cyklistického provozu
» více prostoru pro jízdu na kole
» dvě stanice Wien Mobil (půjčovna kol) a více stojanů pro jízdní kola
» lepší spojení a viditelnost

» širší chodníky a větší plochy náměstí
» otevřené menší prostory a místa k sezení
» lepší rozhledové linie a přechody

A to by měla být inspirace nejenom pro nás v České Republice. Kromě všech skvělých změn a prvnků zmíněných výše to město také krásně prozáří a podpoří atmosféru a hlavně přidá na bezpečnosti pro chodce a cyklisty.

Více informací o celém projektu Argentinské ulice najdete zde: Argentinská ulice - prezentace

Argentinská ulice ve Vídni - velká inspirace nejen pro ČR

Ke stažení

Promena_Argentinierstrasse.pdf (3.7 MB)
Modul: Novinky