Spolek se zúčastnil 5. setkání THE PEP na téma udržitelná mobilita turismu ve Slovinsku

10. 10. 2023

Workshop na téma udržitelné mobility v turismu se konal 25.-27. 9. 2023 v Triglavském národním parku ve Slovinsku pod hlavičkou THE PEP (Celoevropský program pro dopravu, zdraví a  životní prostředí). Spolek pro městskou mobilitu a Českou republiku zde zastupoval Ondřej Běnek. 

Cílem setkání bylo: 

  • Připomínkovat koncept sady nástrojů THE PEP pro udržitelnou mobilitu. 
  • Diskutovat a vzájemně se obohatit na téma řízení udržitelné mobility cestovního ruchu (včetně exkurze do turistických oblastí Bohinjského jezera a údolí řeky Soči).
  • Diskutovat a vzájemně se obohatit na téma propagace a tvorby politik pro udržitelnou mobilitu v turismu.
  • Navázat a posílit kontakty a rozšířit mezinárodní síť kontaktů z řad státní správy, odborníků a nevládních organizací.

Kromě Česka a hostitelského Slovinska přijely delegace z Rakouska, Maďarska, Chorvatska, Španělska a online se připojili zástupci Švýcarska a Belgie. 

Kromě revize sady nástrojů, množství podnětných diskusí a sdílení dobré praxe hostitelé ze Slovinského Ministerstva životního prostředí, klimatu a energetiky a destinační agentury Bohinj připravili exkurzi do turistických oblastí jezera Bohinj a údolí řeky Soči s vyzkoušením všech přepravních módů dostupných v oblasti (výletní loď, lanová dráha, chůze, bike&ride (kombinace cyklistické dopravy a veřejné dopravy), vlak a autobus).

Exkurze byly prokládány prezentacemi a diskusemi ohledně dopravního režimu a jeho vývoje. Triglavský národní park je zejména v sezóně výrazně přetížen (ocenit je třeba příkladnou práci s daty!) a proto se přistupuje ke změně dopravního režimu formou výrazné redukce parkovacích kapacit v cílových destinacích, nabídkou bezplatných turistických autobusových linek a tvornou záchytných parkovišť

Cílem je, aby návštěvníci po celou dobu pobytu nepotřebovali své auto. Ekonomickou motivací pro udržitelnější způsoby přepravy představuje Bohinj card, která má také ambici rozmělňovat koncentraci turistů nabídkou méně známých cílů a atrakcí.

Spolek se zúčastnil 5. setkání THE PEP na téma udržitelná mobilita turismu ve Slovinsku
Modul: Novinky