Jarda Vymazal je na XXVII. Světovém kongresu

02. 10. 2023

Aktuálně přinášíme dojmy našeho předsedy Ing. Jaroslava Vymazala z XXVII. Světového silničního kongresu v Praze.

První blok obstarali ministři dopravy 24 zemí, kteří se věnovali bezpečnosti silničního provozu. Ve svých vystoupeních uváděli smutná čísla z dopravních nehod a opatření, která se osvědčila k jejich zlepšení. Následovat bude blok o cyklistice.

V úvodu panelu o cyklistice se vyjádřil ministr dopravy Martin Kupka: „Cyklodoprava je pevnou součástí multimodálního dopravního systému a má naši plnou podporu. Naše města mohou být krásná i ze sedla kola".

Zástupci všech zúčastněných zemí zdůrazňovali potřebu a význam rozvoje cyklodopravy a cykloturistiky . Prezentovali pak opatření, která se již osvědčila a také ty, která zavádějí nebo připravují. V podstatě byla shoda na potřebě výrazného navýšení počtu uživatelů kol.

K tomu je třeba:

  • vybudovat kvalitní infrastrukturu
  • uzákonit výstavbu této infrastruktury v nově zastavovaných územích
  • zastavěná území humanizovat ve prospěch chybějící infrastruktury
  • popularizovat cyklistiku
  • zařadit jízdu na kole mezi základní dovednosti
  • a další

Několik příkladů:
.. v Německu stráví už i rychlocyklostezky - širší s atraktivním povrchem a osvětlením
.. nejen Kodaň, Amsterdam, Curych, ale třeba i v Bogote je vysoký podíl cyklodopravy na celkovém dopravním výkonu - 24%!

Jaroslav Vymazal závěrem vzkazuje: „Pokud ještě v Česku někdo říká, že kolo je jen pro volnočasové aktivity, tak se hluboce mýlí, protože teď důkazů z celého světa o jeho rovnocennosti s ostatními dopravními módy je více než zřejmý! Kolo dělá města radostnejši, prujezdnejší, ekologičtější, přispívají k upevnění zdraví a dobré náladě lidí. V neposlední řadě, je velkým ekonomickým přínosem!

Více o cyklistickém bloku informoval server - ZDopravy.cz https://zdopravy.cz/cyklistika-je-budoucnost-dopravy-shodl-se-kongres-v-cesku-ji-dle-kupky-omezuje-pocasi-a-kopce-179136/

Jarda Vymazal je na XXVII. Světovém kongresu
Modul: Novinky