Setkání měst a obcí v Ústeckém kraji: Směřujeme k německé kvalitě cyklostezek?

20. 09. 2023

Ve čtvrtek 14. září se konalo setkání měst, obcí a dalších organizací Ústeckého kraje, které se věnují podpoře cyklistické dopravy a budování cykloinfrastruktury. Akci pořádal Ústecký kraj ve spolupráci se spolkem Partnerství pro městskou mobilitu. Cílem setkání, které proběhlo pod hlavičkou projektu Cyklovize 2030, bylo diskutovat o aktuálních problémech a najít společné řešení pro rozvoj cyklistické dopravy v kraji. „Setkání bylo o to zajímavější, že se jej nezúčastnili pouze kolegové z Krajského úřadu Ústeckého kraje, ale jsem rád, že jsem zde mohl přivítat také mé dlouholeté kolegy – Ing. Jitku Vrtalovou a Ing. Jaroslava Martinka ze Spolku Partnerství pro městskou mobilitu, z. s.“, zmínil na úvod Ing. Pavel Hajšman, vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje, který setkání zahájil.

Během tříhodinového jednání města představila celou řadu problémů, se kterými se potýkají při podpoře cyklistické dopravy a výstavbě cykloinfrastruktury. Spíše než nedostatek financí problémy přináší složitá projednávání záměrů, kdy je často nutné sladit celou řadu zájmů a koordinaci mnoha zúčastněných stran. Dopravní síť pro cyklisty je u nás nespojitá a během cesty jsou tak její uživatelé vystaveni nebezpečným situacím. Účastníci setkání zdůraznili, že je důležité řešit tyto problémy společně a koordinovaně, aby bylo možné dosáhnout zlepšení a nabídnout cyklistům služby srovnatelné s jinými rozvinutými evropskými zeměmi.

Setkání zahájil národní koordinátor cyklistické dopravy Ing. Jaroslav Martinek. Ve svém vystoupení představil vládní koncepci městské a aktivní mobility, která je základním dokumentem pro rozvoj cyklistické dopravy v České republice a poskytuje směr pro budoucí investice a projekty. Systémové otázky, které nastínil, souvisí s využitelností financí ze Státního fondu dopravní infrastruktury i z evropských fondů v programu IROP a aktuálními potřebami krajů a měst. Projekt Cyklovize 2030 proto chce zmapovat nebezpečné a chybějící úseky a hledat způsoby pro zvýšení bezpečnosti na cestách. K tomu patří i informace pro uživatele a prezentace úspěšně dokončených úseků.

Dalším důležitým bodem byla prezentace Mgr. Michala Horáčka, který ukázal páteřní dálkové cyklotrasy Ústeckého kraje a jejich význam pro rozvoj cyklistické dopravy. Mezi klíčové patří Labská stezka, Cyklostezka Ohře, Cyklostezka Ploučnice, Severní magistrála a Pánevní cyklotrasa. Všechny trasy definované v krajském cyklogenerelu propojují hlavní regiony, zlepšují jejich dostupnost, podporují turistický ruch a zvyšují atraktivitu kraje. Že má Ústecký kraj co nabídnout již dnes, bylo jasné z následné živé diskuse a stejně tak i fakt, že zájem o další rozvoj i možnosti podpory ze strany kraje je velký.

Mgr. Ondřej Morávek z oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Ústeckého kraje představil aktuálně dostupné dotační tituly, které jsou určeny pro obce. K podpoře cyklodopravy lze aktuálně využít 29. výzvu „Obnova území - Infrastruktura v Ústeckém kraji“, financovaného z Operačního programu Spravedlivá transformace. Druhou možností, tentokrát zajišťovanou ze strany kraje, je Podpora rozvoje infrastruktury cestovního ruchu v Ústeckém kraji (PICR). Tyto finanční zdroje mohou pomoci při financování cykloprojektů a rozvoji cyklistické infrastruktury v regionu.

Projekt Cyklovize 2030 je reakcí na rostoucí zájem o cyklistickou dopravu v České republice. I když popularita jízdního kola, ať již pro volný čas nebo pro každodenní dopravu, v posledních letech výrazně vzrostla, podmínky pokulhávají za sousedním Německem. Dopravní síť pro cyklisty není dostatečně propojená, což zvyšuje riziko pro cyklisty, kteří jsou nuceni používat rušné silnice. Cílem projektu Cyklovize 2030 je vytvořit bezpečnou a efektivní síť cyklostezek, která bude fungovat podobně jako silnice či železnice. Projekt Cyklovize 2030, podpořený z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, má za cíl podpořit rozvoj cyklistické infrastruktury a zvýšit bezpečnost cyklistů. Více informací o tomto projektu je k dispozici na webu www.cyklovize2030.cz.

Setkání pod hlavičkou Ústeckého kraje ukázalo, že lidé na jízdních kolech mohou být nejen důležitou součástí cestovního ruchu, ale také významněji zasáhnout do každodenní dopravy. Při koordinovaném úsilí měst, obcí, regionů a státních institucí můžeme vytvořit lepší podmínky pro cyklisty, zvýšit bezpečnost a přispět k udržitelnějšímu a zdravějšímu prostředí pro všechny.

 

Setkání měst a obcí v Ústeckém kraji: Směřujeme k německé kvalitě cyklostezek?
Modul: Novinky