Turnov - Evropský týden mobility 2023

19. 09. 2023

O udržitelné mobilitě, o problémech v dopravě, o snižování závislosti na autech – Evropský týden mobility má za cíl zvyšovat povědomí a zájem o podobná témata. Od 16. do 22. září 2023 také v Turnově.

Evropský týden mobility je vlajková kampaň Evropské komise, která se každoročně koná v termínu 16.–22. září. Cílem je zvýšit povědomí občanů o udržitelné mobilitě, upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná ke klimatu a životnímu prostředí. 

V Česku se se svými akcemi na podporu udržitelné a aktivní mobility zapojuje také celá řada organizací, například Pěšky do školy, zářijová výzva Do práce na kole, Výzva 10 000 kroků nebo sousedské slavnosti Zažít město jinak.

Tématem letošní kampaně je kromě „Kombinuj a jeď“ také „Neplýtvej energií!‘, což je zejména v souvislosti s probíhající energetickou krizí velmi aktuální téma. V poslední době čelíme nárůstu cen energií a vzrůstajícímu počtu lidí ohrožených energetickou chudobou. Vysoká spotřeba energie zároveň negativně přispívá ke změně klimatu a zhoršuje stav životního prostředí. Více o tématech kampaně se dočtete na www.mzp.cz/cz/evropsky_tyden_mobility.

Pojďme zjistit, jak jsme na tom s ranní dopravou u nás v Turnově. Po celý týden anonymně sbíráme data ve školách a také mezi širokou veřejností. Jak cestujete do zaměstnání, jak vaše děti do školy? Kolik z nás jezdí autem, kolik chodí pěšky nebo jezdí na kole? Prosíme, vyplňte krátkou anketu (spuštění 16. září 2023) a dejte nám zpětnou vazbu. Děkujeme!

ANKETA MOJE CESTA DO PRÁCE NEBO DO ŠKOLY.

Také letos se 1. října v Turnově rozběhne Výzva 10.000 kroků. Podívejte se, co můžete udělat pro své zdraví a pojďte chodit! Evropský týden mobility je ideální čas pro registraci (registrovat se můžete až do 30. září).

Během týdne 16.—22. září poděkujeme žákům, kteří do školy chodí pěšky nebo využívají městskou hromadnou dopravou. Symbolické poděkování čeká také na všechny cyklisty MěÚ Turnov, kteří do práce pravidelně jezdí na kole. 

Zkusme to jinak, nechte auto doma nebo zaparkujte o kousek dál od vašeho ranního cíle a jděte pěšky. Velmi důležité totiž je, aby se vedle institucí zapojili také jedinci. Právě naše chování totiž zásadně ovlivní, jako moc budou změny ve prospěch udržitelné mobility úspěšné.

Zdroj: www.nasepojizeri.cz, 19. 9. 2023

Turnov - Evropský týden mobility 2023
Modul: Novinky