Nechte auto doma a svezte se MHD zadarmo. Města chystají akce k Evropskému týdnu mobility

19. 09. 2023

Podpora veřejné hromadné dopravy se stále častěji objevuje v debatách o snížení individuální osobní automobilové dopravy napříč tuzemskými městy. Upozornit na to, že využití hromadné dopravy může zredukovat dlouhé kolony na silnicích, ale i zlepšit ovzduší v centrech měst chtějí nyní tuzemská města v rámci každoroční akce – Evropského týdne mobility.

22. září se tak mohou lidé v mnoha městech těšit na akce, které mají za cíl podpořit ekologické způsoby dopravy jako je právě veřejná hromadná doprava či větší využívání pěší a cyklistické dopravy.

Mimo osvětových kampaní, akcí pro děti ale chystají města i speciální akce, které se budou snažit řidiče přesvědčit o tom, že veřejná doprava nabízí jak komfort a úsporu času, tak i lepší ovzduší pro města.

Například v Liberci tak už chystají program na náměstí Dr. E. Beneše. Už 18. 9. si tak před libereckou radnicí budou moci lidé nechat seřídit kola i elektrokola. Na místě bude také Tým silniční bezpečnosti, který bude edukovat ve využívání cyklistických přileb, které stále velké množství cyklistů nenosí a ohrožuje tak své zdraví.

Na akci ale budou k dispozici i testovací jízdy se sdílenými koly NextBike, které se v Liberci po několikaleté odmlce opět objevily ve spolupráci s městem.

Stejně jako v Liberci se na Evropský týden mobility chystají i v Plzni. Magistrát společně s provozovatelem městské hromadné dopravy – Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP) totiž chystá na 22. září možnost vyzkoušení místní MHD zdarma. Jedinou podmínkou pro cestování v tento den zdarma, bude podle města vlastnictví řidičského průkazu, kterým se cestující při případné přepravní kontrole prokáže.

„V Plzni máme městskou hromadnou dopravu na celosvětové úrovni. Připojení se k Evropskému týdnu mobility je skvělou příležitostí, jak i řidičům osobních aut ukázat, že veřejná doprava pro ně může být alternativou, která je v řadě případů rychlejší, pohodlnější a levnější," říká primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Svézt se úplně zdarma v rámci integrovaného systému Doprava Ústeckého kraje (DÚK) se budou moci 22. září i všichni zájemci v Ústeckém kraji. Pro využití akce si ale podle krajského úřadu musí do 20. 9. 2023 stáhnout aplikaci DÚKapka.

 

Ústecký kraj nejen k Evropskému týdni mobility ale připravil i novou osvětovou kampaň, která by měla lidem ukázat výhody využívání hromadné dopravy oproti té individuální. Hlavním motivem kampaně je výrazně nižší produkce emisí skleníkových plynů v případě využití hromadné dopravy oproti té individuální. Celou kampaní pro DÚK provází herec Tomáš Měcháček.

Kraj ke svému tvrzení přidává výsledky zkoumání odborníků z Fakulty dopravní ČVUT. Ti při zkoumání z roku 2022 dokázali, že na referenční trase z centra Ústí nad Labem do centra Děčína ušetří autobus zhruba 40 a vlak více než 55 procent emisí oproti osobnímu vozidlu.

Nechte auto doma a svezte se MHD zadarmo. Města chystají akce k Evropskému týdnu mobility
Modul: Novinky