Citychangers: Putovní výstava mění pohled na veřejný prostor

16. 06. 2023

Cílem spolku Partnerství pro městskou mobilitu je mimo jiné podporovat komunity, které se starají o prostředí a veřejný prostor v našich městech.
Již řadu let sledujeme, jak řada zemí cíleně instaluje v ulicích měst parklety – malé parky nebo místa na sezení zřízené na ulici, na místech o rozměrech jednoho nebo více parkovacích stání. Zejména v centru měst, kde bývá nedostatek zeleně, plní parklety užitečnou funkci, neboť nabízí místo k odpočinku, posezení s přáteli nebo hraní her.

Ačkoli některé parklety mohou připomínat kreativní restaurační předzahrádky, ve skutečnosti se od nich zásadně liší. Představují totiž všem přístupný nekomerční veřejný prostor bez ohledu na (ne)konzumaci. Díky přítomnosti zeleně a stínových prvků poskytují příjemné prostředí i v horkých letních dnech. Jsou vhodným místem pro setkávání a komunikaci mezi lidmi, posilují sociální vazby a podporují komunitní život.

Ukázka parkletu ve Vídni, foto: Tim Dornaus

Právě otázky proměn ve veřejném prostoru patří ve městech mezi horká témata. Jak nastavit férově parkovací politiku, kolik prostoru věnovat dopravním funkcím a kolik místům k setkávání a pobytu? Jaká rychlostní omezení by měla platit?  Kde mají být cyklopruhy a kde ponechat cyklisty ve vozovce bez opatření?

Pro kultivaci této debaty v českých městech, spolek navrhl a ve spolupráci se třemi univerzitami (ČVUT, VŠE a Univerzitou Pardubice) nechal vyrobit putovní výstavu – parklet. O samotnou realizaci výstavy se postarala společnost mmcité

Pod značkou Citychangers výstava zahájila svoji cestu po českých městech. Stalo se tak na podzim 2020 na slavnostním představení na půdě Senátu a setkání s Milošem Vystrčilem, předsedou horní komory parlamentu.

První instalace proběhla v Říčanech a během dvou následujících let výstava navštívila města Jičín, Litomyšl, Frýdek-Místek, Jihlavu, Znojmo a Roudnici nad Labem. Podmínkou umístění vždy bylo, aby město, které mělo o instalaci zájem, zajistilo souběžně doprovodné aktivity, jako jsou například exkurze, veřejné debaty, ankety, osvětové akce apod. Například v Jičíně tak využili výstavu pro veřejnou diskuzi o proměně ulice Palackého. 

V současné době je výstava k vidění ve Znojmě, kde trvale zakotvila na jaře 2023. Parklet je součástí trvalé expozice na téma městské mobility.

 
Kde jsme se inspirovali

Koncept výstavy našel svoji inspiraci v zahraničí, zdrojem nám byly například následující města a země:

Právě metropole sousedního Rakouska používá parkety už dlouhodobě pro podporu občanských iniciativ a zvýšení kvality života ve městě. Město proto pravidelně nabízí instalaci parkletů v místech, které si vyberou sami obyvatelé. Více informací o tomto programu najdete na stránkách zde

 

Kompletní informace a video o stavbě parkletu najdete na webu dobramesta.cz.
Mobilní výstava vznikla v rámci projektu MOBILMAN - Humanitní rozměr plánů udržitelné městské a regionální mobility za finanční podpory TAČR (TL02000400), na kterém se podílejí tři univerzity (FD ČVUT v Praze, Univerzita Pardubice a VŠE v Praze) ve spolupráci se spolkem Partnerství pro městskou mobilitu.

 

Citychangers: Putovní výstava mění pohled na veřejný prostor
Modul: Novinky