Dnes se konalo první setkání krajských cyklokoordinátorů

12. 05. 2021

Komise pro dopravu Asociace krajů ČR spolu se spolkem Partnerství pro městskou mobilitu, z. s. svolaly dnes poradu jednotlivých krajů. Záměrem bylo představit způsoby, jak podpořit výstavbu cyklistických komunikací na dálkových cyklotrasách ČR.

 

Cílem je, aby v České republice mohla vzniknout jednotná síť chráněných cest pro cyklisty, podobně jako tomu je např. u dálniční, či železniční sítě. Prioritou je zajistit cyklistům bezpečné podmínky pro jízdu na kole, ať již z pohledu dopravního, či rekreačního.

Asociace krajů proto oslovila jednotlivé kraje, aby nominovaly své zástupce - cyklokoordinátory. Společně pak vytvoří jednotnou mapovou aplikaci http://stavbycyklo.cz/, která pokryje celé území ČR a bude zaměřena na mapování jednotlivých úseků na páteřních cyklotrasách, kde se plánuje realizace cyklistické komunikace.

 

Zdroj:  http://stavbycyklo.cz/

 

Schůzky se účastnili nominovaní cyklokoordinátoři, kteří mají v daném kraji přehled o realizovaných i plánovaných stavbách. Každý kraj má navíc již zpracovanou svou Koncepci rozvoje cyklodopravy a cykloturistiky, která bude základem pro vytvoření jednotnou mapu páteřních komunikací.

Závěry schůzky reagují i na nedávno zveřejněnou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu k tématu cyklodopravy. Ten kritizoval stát za nedostatečnou koordinaci, přehled o stavu, délce a využití cyklostezek. Celou zprávu najdete ke stažení pod článkem „NKÚ kritizuje stát za cyklistickou politiku, samosprávy a nevládní organizace nabízejí pomoc“.

Dnes se konalo první setkání krajských cyklokoordinátorů
Modul: Novinky