Úvodní konference projektu Danube Cycle Plans

02. 10. 2020

28. září 2020 se konala úvodní konference projektu Danube Cycle Plans. Do online konference se zapojilo víc než 40 účastníků z 10 evropských států. Konference pojednávala o tom, jak zvýšit povědomí o cyklistice jako důležitém způsobu dopravy pro každodenní cesty, a jak začlenit téma cyklistiky do strategických plánů.

Konferenci pořádala Rakouská agentura pro životní prostředí. Kvůli současné pandemii nemoci Covid-19 byla jak konference, tak setkání partnerů projektu omezena pouze na virtuální prostor.

„Pokud do dnešních dnů byla cyklistika vnímána spíš jako volnočasová aktivita, než způsob dopravy, můžeme jen doufat, že její nedávno objevené výhody, jako např. možnost udržovat sociální odstupy, posunout cyklistiku výš, a to jak na žebříčku volby způsobu dopravy, tak na programu politiků a úředníků,“ uvedla ve svém úvodním proslovu Ana Leganel, zástupkyně Programu nadnárodní spolupráci pro Podunají (DTP). Jak ukazují výstupy konference, cyklistiku je třeba podporovat na všech úrovních, včetně makroregionální.

Cílem projektu Danube Cycle Plans je zlepšit rámcové podmínky pro cyklisty a zvýšit tak počty cyklistů v Podunajském regionu. Projekt probíhá v devíti evropských státech a je řízen Rakouskou agenturou pro životní prostředí.

„Pandemie koronaviru má v oblasti mobility nejméně dva vítěze: individuální automobilovou dopravu a aktivní mobilitu, především cyklistiku. Jízda na kole je flexibilní, zdravý, udržitelný a cenově dostupný způsob dopravy, který umožňuje zachovávat sociální odstupy. Projekt Danube Cycle Plans chce využít současných událostí a posunout cyklistiku na programu mobility participujících států co nejvýše.“
Henriette Spyra, Rakouská agentura pro životní prostředí

Partnery projektu jsou národní ministerstva odpovědná za oblast cyklistiky nebo organizace nominované příslušným ministerstvem Rakouska, Maďarska, České republiky, Slovenska, Srbska, Chorvatska, Slovinska, Bulharska a Rumunska.

Hlavním cílem projektu je posílit tři hlavní pilíře, na kterých stojí podpora rozvoje cyklistiky:

  • Rozvíjet cyklistickou politiku na národní i nadnárodní úrovni; hlavním výstupem budou cyklostrategie pro Podunajský region a národní cyklistické plány;
  • Podporovat rozvoj vhodné cyklistické infrastruktury prostřednictvím definování sítě cyklotras v Podunajském regionu, zajištění společných norem a vytvoření investičního plánu pro zvyšování kvality současných podmínek;
  • Mezi zainteresovanými subjekty zvyšovat povědomí o problematice cyklistiky a potřebách cyklistů, a současně rozvíjet jejich kapacity nutné pro podporu a propagaci cyklistiky v Podunajském regionu, a to s využitím systému mentorování, inspirativních akcí a národních cyklokonferencí.

 

Projekt je součástí Panevropského programu pro dopravu, zdraví a životní prostředí (THE PEP), jehož Panevropský plán rozvoje cyklistické dopravy poskytuje projektu DCP cenná vstupní data, a naopak, výstupy projektu DCP budou mít zajištěn vstup na celoevropskou úroveň.

Projekt Danube Cycle Plans je spolufinancován z fondů EU (ERDF, IPA).

Úvodní konference projektu Danube Cycle Plans
Modul: Novinky