Národní setkání aktérů cykloturistiky ČR a Česko-německá konference Labská stezka

17. 09. 2020

Ve dnech 14. a 15. 9. se v Roudnici n. L. uskutečnily dvě související akce, zaměřené na rozvoj cykloturistiky, cyklodopravy a šetrného cestovního ruchu. První z nich bylo Národní setkání aktérů cykloturistiky ČR a následovala Konference Labská stezka 2020. Obě akce propojovala komentovaná cykloexkurze po Labské stezce, spojená s plavbou lodí a ukázkou nových úseků stezky v Ústeckém kraji mezi Roudnicí n. L. a Hněvicemi.

V pondělí 14. 9. se uskutečnilo Národní setkání aktérů cykloturistiky ČR. Náplní setkání bylo představení možností financování výstavby a údržby cyklistické infrastruktury, marketingu dálkových cyklotras na regionální, národní a mezinárodní úrovni včetně spolupráce s agenturou CzechTourism i vznikající Vládní koncepce městské a aktivní mobility. Zástupci zúčastněných organizací se shodli zejména na potřebě koordinace rozvoje cykloturistiky i cyklodopravy a spolupráce klíčových aktérů na celostátní úrovni. První návrh předložila společně Nadace Partnerství a spolek Partnerství pro městskou mobilitu, z.s.

Prezentace vystupujících jsou Vám k dispozici ke stažení na následujícím odkaze: http://www.greenways.cz/Greenways/media/Greenways/14-10-2020_Narodni-setkani-akteru-cykloturistiky-CR_prezentace_PDF.zip

Úterý 15. 9. již bylo ve znamení česko-německé Konference Labská stezka 2020. Té se i přes aktuální omezení zúčastnilo více než padesát expertů na cykloturistiku a udržitelnou turistiku z ČR a Německa. Náplní letošní konference bylo kromě společného česko-německého marketingu Labské stezky hlavně téma ekologického provozu služeb v cestovním ruchu. Marketingová ředitelka Turistického svazu Saské Švýcarsko představila příklady fungujících ekologických certifikací ubytovacích a stravovacích služeb v Německu. Konferenci uzavřela ukázka fungování pražského hotelu s ekologickým provozem Mosaic House a návrh na zavedení ekologické certifikace služeb v ČR po vzoru Německa. Prezentace vystupujících jsou Vám k dispozici ke stažení na následujícím odkaze: http://www.greenways.cz/Greenways/media/Greenways/15-10-2020_Konference-Labska-stezka-2020_prezentace_PDF.zip

Konference se konala s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti v rámci projektu „Zelená“ Labská stezka, Ústeckého kraje a společnosti CykloHub. Uspořádala ji Nadace Partnerství ve spolupráci s Destinační agenturou České středohoří v nově rekonstruovaném Kulturním domě Říp.

Účast spolku Partnerství pro městskou pro městskou mobilitu, z. s. byla podpořena v rámci projektu Danube Cycle Plans (Policies, plans and promotion for more people cycling in the Danube region), který je podpořen z programu Interreg Danube Transnational Programme - http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-cycle-plans. Cílem účasti spolku bylo vytvořit předpoklady pro ustanovení koordinační pracovní skupiny Vládní koncepce městské a aktivní mobility.

 

Národní setkání aktérů cykloturistiky ČR a Česko-německá konference Labská stezka
Modul: Novinky