Najdou se finance na bezmotorovou dopravu?

26. 09. 2019

Více než sedmdesát zástupců měst, obcí a mikroregionů Kraje Vysočina se sešlo k poradě nad dalším financováním cest, které mají sloužit bezmotorové dopravě. Přesně mířené dotazy ukazovaly, že účastníci již mají připravené konkrétní projekty a také počet účastníků svědčí o zájmu. I když jsou zde připravené záměry, řadu stezek samotné obce jednoduše nepostaví bez podpory kraje a státu. Nicméně při dobré koordinaci můžeme čekat, že infrastruktura pro bezmotorovou dopravu se na Vysočině bude zahušťovat. Je také otázkou, zda se najde dostatek prostředků z národních a evropských zdrojů, aby se tyto záměry mohly realizovat. Sběr podnětů v ostatních krajích jsme už zahájili, první výstupy jsou k nahlédnutí zde.

Řeč byla nejen o bezpečných komunikacích propojujících obce a města. 
Hlavní výzva současnosti je chytrá doprava ve městech, aby obyvatelé mohli dojíždět do práce a do škol komfortně a udržitelně. Cyklostezky jsou velmi populární, pravidla pro ně jasně nastavená, ne všude je ale pro ně dostatek místa. Levná a přitom účinná opatření pro zvýšení bezpečnosti ve městech ale zároveň znamenají potřebu přemýšlet koncepčně. Města ale i velcí zaměstnavatelé tak začínají připravovat plány udržitelné mobility, které dávají rozvoji mobility směr a které budou výhodou v dalším programovém období. Informace byla například o plánu mobility pro elektrárnu Dukovany, který připravuje spolek Regio2020, o plánu mobility v Jihlavě či Velkém Meziříčí. Přidají se další? 

Důležitou zprávou byla také novinka o připravované strategii rozvoje cyklistické dopravy kraje Vysočina. Její součástí je mimo jiné dotační titul, určený na rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky ve výši 9 milionů korun, o kterém informoval krajský cyklokoordinátor Kraj Vysočina. Sběr podnětů od měst můžete směřovat na něj, kontakty na spoluorganizátory akce jsou uvedené níže. 

 

Kontakty:

  • Petr Stejskal, KrÚ Kraje Vysočina, tel. 564602354, stejskal.p@kr-vysocina.cz 
  • Jitka Vrtalová, Partnerství pro městskou mobilitu, tel. 603432172, jitka@dobramesta.cz


Další informace:

 

Prezentace ke stažení:

Najdou se finance na bezmotorovou dopravu?
Modul: Novinky