Letní škola mobility dnes skončila

12. 09. 2019

Dnes v Praze skončila Letní škola mobility. Třídenního intenzivního semináře se zúčastnili zástupci desítky měst a regionů z Čech a Moravy. Do metropole se sjeli zástupci Brna, Hodonína, Jičína, Otrokovic, Pardubic, Třince, Uherského Hradiště, a zástupci regionu Živé Milevsko Smart Region. Nechybělo představení plánu udržitelné městské mobility hlavního města a realizaci konkrétních projektů představil koordinátor městské části Praha 4.

Letní škola sestávala jak z teoretické, tak z praktické části. Jejím základem ale bylo řešení konkrétních problémů v oblasti dopravy a mobility, která trápí česká města. Účastníci i tak vyzkoušeli nanečisto řešit určitá modelová území a také naplánovat komunikační kampaň.

Města ocenila především možnosti vyměnit si zkušenosti s ostatními, ale z jednání také vyplynuly závěry na společný a koordinovaný postup.  

Účastníci se shodli, že je třeba pokračovat v nastavených aktivitách: 

  1. Implementovat evropský projekt Partnerství pro městskou mobilitu do českého prostředí, který spolukoordinuje Ministerstvo pro místní rozvoj.
  2. Prohloubit Akademii městské mobility.
  3. Pracovat na participačním programu Citychangers , aneb jak dostat problematiku dopravy a mobility jednoduchou formou k lidem.
  4. Vytvořit novou certifikovanou metodiku Plánu udržitelné městské mobility (PUMM), která principiálně rozšíří původní metodiku PUMM.
  5. Spolupracovat na tvorbě a implementaci vládní koncepce městské mobility, kterou koordinuje Ministerstvo dopravy.

Akci uspořádali společně Partnerství pro městskou mobilitu, s Fakultou dopravní ČVUT v Praze, Vysokou školou ekonomickou v Praze a Univerzitou Pardubice. 

Letní škola mobility dnes skončila
Modul: Novinky