Blíží se seminář: Náš společný prostor - 30. 9. 2024

24. 09. 2024

Ve dnech 16. - 22. 9. proběhl Evropský týden mobility, který ale mediálně zůstal ve stínu povodní a proto i úvodní webinář Náš společný prostor byl z důvodu mimořádné situace na mnoha místech v České republice PŘESUNUT na 30. 9. 2024 od 15 hodin.

Veřejný prostor patří nám všem. Je to místo, kde se každý den setkáváme, kde sdílíme své zážitky, kde se naše cesty potkávají. Je naší společnou zodpovědností, aby byl přístupný, příjemný a bezpečný pro každého z nás.

Právě na veřejný prostor a jeho využití se letos zaměřovala kampaň Evropský týden mobility, která probíhala od 16. do 22. září 2024. Kampaň každoročně motivuje občany k využívání udržitelných a aktivních forem mobility, které jsou součástí našich ulic a mají pro ně velký přínos.

V rámci webináře chceme představit myšlenku vytvoření putovní výstavy Dobrá města, která ukáže příklady dobré praxe pro inspiraci ostatním, a tím přispěje ke zlepšení kvality života i životního prostředí v našich městech.

Výstava by nám měla pomoci porozumět novým výzvám v městské mobilitě. Inspirací je stejnojmenná dánská výstava z roku 2015, jejíž teze jsou zveřejněné na tomto odkazu. Výstavu ovšem chceme převyprávět do českého kontextu, české mentality. Věříme, že právě tento webinář motivuje posluchače, aby se spolupodíleli na tvorbě výstavy a zasílali nám české fotky, z českého prostředí, které obohatí 20 panelů této výstavy. 

Webinář je určený pro širokou veřejnost a účast je zdarma. Přístup na webinář je zde.

Předběžný program webináře:

  1. Videozdravice ministra životního prostředí
  2. Videozdravice ředitelky DG MOVE
  3. Prezentace MŽP – obecné info ke kampani
  4. Třinec – cyklokoordinátor a koordinátor mobility Leszek Gryga
  5. Dobříš – starosta Pavel Svoboda
  6. Výstava Dobrá města - Jaroslav Martinek, jednatel spolku Partnerství pro městskou mobilitu, z. s.
Modul: Novinky